PATCH NOTES for MEW3 Roll Out. 5Beat

5Beat

MEW3 Patch Rollout
New Design Layout

 

Okay as we would like to call it the new patch MEW3 for 5Beat has been released to the public. We have received so many feedback in regards to the design of 5Beat. There were some major issues in regards to the flow of the web and thus, confusion was the result. We apologize for that and hopefully, the new design will help better the audience of 5Beat.

NEW DESIGN EXPLANATION

We have split 5Beat into 3 main parts:

  1. DISCOVER – This is the part where you can discover new music / musicians by playing around with our categories division: Charts, Top Views & More. We will release more categories in the futures. Try searching for not just the name of the artists but try location, year of debut, location or labels. It’s fun!
  2. EXPLORE – This is super major. We have added EXPLORE as to curate the latest that is going on in the music industry and to be fun we have added a few more categories to better assess the categorization of exploration of media. This is going to be fun.  For now: NEWS, EVENTS, CULTURE, MUSIC SPOTLIGHT, REVIEWS, FIGHT THE POWER & LETS TALK are our categories. If you want to contribute, email your article to ishak@5Beat.com and we will see if we can post it in our LETS TALK section (kind of like Kompasiana for 5Beat)
  3. SHOP – Our shop module is the same but with a lot more improved design.

Hopefully this will explain how 5Beat works. To put it simple:

  1. DISCOVER – Find New Musicians
  2. EXPLORE – Read Our Media on the latest around the music industry
  3. SHOP – Buy & support your local musicians yah!

Do play around with the website and do email us at ishak@5beat.com and we welcome any feedbacks.

Thank you for being patient with us as our small team is really really really really working hard to push 5Beat to the public.

www.5beat.com

MEW3 Patch Notes

Why the word patch? Well, I am an avid World of Warcraft gamer and Blizzard Entertainment has been using the word patch as a code name for any upgrades or minor expansion to the game. Dont like it? Deal with it :D. Anyway, I am so excited for the release of our new patch MEW3 (why MEW3? Come on stop asking). Here are some notes. Will release a more visual writing once it’s going to be live on Monday or Tuesday.

Patch Notes

Media

  1. We have greatly improved our media section which hopefully will carter the different categories that any music media have.
  2. Our categories: Some are standard media issues but we have some intellectually awesome categories that hopefully will challenge everyone critically.
  3. Interactive media such as Youtube Video are now embedded as article head banner

Submission

  1. We are working on some issues that people are having trouble logging in and buying. If the issue ensues, we are preparing a 5Beat hot line that helps people to contact us directly should they be interested in buying our goods here at 5BEAT
  2. Article submission should be done and ready for any contributors who wants to write and share their opinions to the public.
  3. Article submission can also be used for labels, promoters, events etc to promote themselves, however please be reminded that it is up to us if the article goes live or not. Read next one for our article submission guidelines.
  4. Musicians Submission should also be done along with our new design rollout on Monday or Tuesday.

Article Submission Guideline

  1. We accept any article that promote or critically challenge everyone in the music industry. However that do not mean you have to be provocative about it. We want to be friends with everyone you see :D.
  2. Both English & Indonesian Language are accepted
  3. Provide us with a press release, a set of cool looking pictures to associate the article or promo with and anything else that might help.
  4. Should you face any problem with any web bugs, do email us directly at 5beatid@gmail.com

Musicians Submission Guideline

easy. Provide us the following information

  1. Name of Musician (Single / Group)
  2. Genre
  3. City
  4. Date of your Debut
  5. Biography
  6. Social Media Links (Facebook / Twitter / Youtube / Instagram /Soundcloud)

We should have a submission button for this, however if you cant find em, email the following information to our email at 5Beatid@gmail.com

Shopping Issue

We realized that there are some issues with our ecommerce system, while we are fixing this, I would appreciate it if you can email your shopping enquiry to 5Beatid@gmail.com and our rep will contact you.

I guess thats it for now.

We are a small team of 5 people who still have our daytime jobs to hold on to. We apologize if our response is slow, however our determination will beat any team who houses tons of people and thats why I am damn proud of my guys.

Thank you and viva la MEW3.

 

Working Hard

We have not been logging my journal in the past couple of months of what we have been doing in 5Beat. The team and I have been working around the clock to push this great product to the public and yes, we have encountered numerous obstacles; the lack of human resource is definitely one but most importantly, we have been doing alot of analytic research on how 5Beat will leverage the music industry. The work has been really tedious to say the least.

Language Problems

The founders, literally and we mean it in the nicest way, sucks at Bahasa Indonesia. We are working on it trust me, finding the guy who would want to translate the language in the website as a volunteer. Finally, we are able to recruit Romy to help up translate alot of our language feature to Bahasa Indonesia. The downside is we have to push back our launch to sometimes next week along with the new design of the website. Nevertheless, we have an intellectual conversation of shaping up our “EXPLORE” parts as a media that will provoke & criticize Indonesian Music Industry. Definitely Stay Tune for that people.

Design Flaws

YES and we feel very bad! The whole idea of having 5Beat is to support the following feature:

  • DISCOVER – where users can discover new artist in an easy & simple way
  • EXPLORE – users can explore the news & opinions around the local music industry
  • SHOP – Simply, you like the artist, you buy the goods.

It was not easy to say the least to combine these 3 features into 1 page. What were received were a decrease in duration stay and people were not as engaging as our previous release back in October where we can get a 20 minutes stay and 8-10 pageviews per session. So, after doing LOTS and LOTS of analyzing we realized that we need to separate these feature into its own page. Hopefully our new design is much simpler and easier to use.

Community Engagement

As a fan, every genre of music deserve a spot in the public. The past 2 months has been somehow tiring, meeting labels of different genres & management, and to let em know that 5Beat is here to help the music industry kicking again! The convincing part was not easy. As most of us are not from the music industry, we are not aware of the amount of bad history local music industry are facing. From the black october month and fraud cases here and there, it is our job and duty to convince them that 5Beat is not just a mere walk in the park but really, we want to help these musicians. Personally, we have learnt that building trust is important and the amount of engagement we have with each of these genre communities determine where we are going to be positioned in the future. Much thanks to these labels btw who really tries to understand what we want to do.

Building a Startup: NOT EASY

 

 

5Beat is about 2 main components: Music Lifestyle and How are we going to develop it. Each of these components branches out to more problems that we can imagine. From the lack of human resource & financing to time management and so much more. Personally, we tried to get the funding we would like to, but to no avail, no one was convinced. The tech VCs were not convinced with the dying music industry…at all. On the other hands, we have the musicians who are eager to see how far 5Beat can go and thus, the conflict. Do we listen to the tech VCs who are not aware of what Indonesian music is like or do we go commando and bootstrap our way. Yes, we are not giving up hope. The technical terms of “Blood Sweat & Tears” truly describe what our journey has been like so far.

Nevertheless, I am blessed to have the team to go for it now. Much Thankful!

Back to business!

We are revamping 5Beat so that we can better carter the website to everyone! Before we go all out, we will be testing the website from Monday to Wednesday and BAM! 5Beat is launching for real!

Pray that we can make a true impact!

www.5beat.com

 

– Ishak Tanoto

Begadang Boleh Kok, Ini 10 Lagu Yang Oke Buat Nemenin

Selagi ngumpul bareng temen-temen terkadang suka lupa sama yang namanya waktu, bisa-bisa sampe larut malam ataupun malahan jadi tidak tidur a.k.a begadang. Atau juga kalau lo pas ngerjain yang namanya tugas terus gak kelar dalam semaleman bisa jadi begadang. Terus kalau lagi kongkow bareng sama temen-temen menikmati indahnya kota di malam hari, dan pas nungguin donlotan yang juga belom selesai. Ataupun seabrek kegiatan lainnya pas waktu begadang, nah pastinya perlu mood booster biar tetep fokus, kira-kira ini 10 lagu yang cocok buat nemenin kalau terjaga di malam hari.

1. Sheila on 7 – Melompat lebih tinggi

Lagu yang menjadi ost dari film 30 hari mencari cinta ini jadi booming ketika filmnya dirilis pada tahun 2004, beat-beat dari lagunya memicu kita menjadi lebih semangat, atau bahkan kita juga bisa ikutan lompat-lompat juga kayak di video klipnya.

2. Avicii – Wake me up

Ketika Tim Bergling atau yang lebih dikenal dengan nama panggung Avicii ini bermain dengan sound EDM langsung badan yang tadinya penat, letih, lesu, lunglai langsung jadi gerak lagi untuk bergoyang dan membuat ramai, boleh disetel kenceng-kenceng asal gak sampe ngebangunin tetangga.

3. Katy Perry – Roar

Pas lagi begadang juga gak salah kok dengerin track dari penyanyi yang banyak disukain para cowok ini, apalagi lagunya juga banyak yang seru-seru. Nah pas lagi begadang dengerin lagu ini tuh berasa lagi ditemenin tarzan cantik terus sambil teriak Roar.

4. Slank – semua lagu

Belom jadi anak tongkrongan kalo lo belom dengerin lagu-lagu dari anak-anak geng potlot ini, seseruan bareng sama temen-temen dijamin makin ashoy, sukur-sukur kalau lo bisa main gitar wah makin kece tuh yang namanya begadang deh.

5. Tulus – 1000 tahun lamanya

Lagu yang tadinya bernada slow yang dibuat sama Pongky Batara ini dirubah secara aransemen dan dibawain lagi sama Muhammad Tulus atau yang lebih dikenal Tulus. Lebih cheerfull dan 1000 tahun itu seperti gak lama yah, hmm….

6. Iwan Fals – Bento

Sang penyanyi legenda dari Indonesia ini juga wajib masuk dalam list kalo lagi begadang, dari lirik-liriknya lo juga bisa ikutan teriakin namaku Bento/rumah real estate/mobilku banyak/harta melimpah/orang memanggilku bos eksekutif/atas segalanya/asik. Yeah we are the boss.

7. Magic! – Rude

Debut single dari band Kanada bergenre reggae fusion ini cocok buat nemenin lo, yang lagi ngegebet cewek juga pas banget dengerin ini. Liriknya yang mungkin membuat para cowok ikut terinspirasi sewaktu berkeinginan melamar sang pujaan hati, mudah-mudahan tidak ditolak tapi langsung diterima. Yess!

8. Meghan Trainor – All About That Bass

Cewek gempal asal AS ini langsung mencuat ketika lagunya banyak diputer di cafe-cafe atau di club. Lagunya yang ceria dan renyahini pas juga lo dengerin sewaktu begadang, kerjaan beres, temen-temen happy, kalo yang lagi ngeronda juga gak bakal ngantuk.

9. Steven&Coconut Trezz – Lagu Santai

Kebanyakan dari lagu-lagu reggae memang enak ketika kita lagi ngumpul bareng sama temen-temen karena falsafah reggae sendiri ialah dekat dengan rakyat, musik rakyat banyak. Maka dari itu, lagu-lagu ini juga mempunyai massa yang sangat banyak dan enak buat nemenin begadang.

10. Rhoma Irama – Begadang

Legendary king of dangdut Indonesia ini juga sepertinya masuk di list ini, bang haji sebutannya, kita sepakat kalau dari lagu ini memang betul kalau kita perlu menyayangi badan kita, meskipun lagu ini diremake kembali oleh anaknya Ridho Rhoma, tapi lagu aslinya masih jadi juara. Jadi begadang boleh asal ada perlunya.

Konser Metal Rasis Dari Ki Gendeng Pamungkas

Musik metal, yang terbenak di dalam diri kita jika mendengar genre musik tersebut yaitu bising, berisik, rusuh, namun jika dilihat dari sisi yang lain ada nilai positifnya, yaitu solid/kompak. Ya, karena aliran yang sudah ada sejak era 70an ini bisa dibilang faktor kekompakan yang sudah lama dan membuat eksis di era sekarang.

Sebutlah pagelaran musik metal terbesar di indonesia Hammersonic yang pernah menggelar acaranya tanpa dukungan sponsor namun tetap bisa berjalan, pada bulan mendatang tepatnya bulan Mei akan diadakan perhelatan musik metal yang diprakarsai oleh paranormal Ki Gendeng Pamungkas [KGP], ‘Brutalize in The Darkness’ adalah nama konser metal yang digelar di Stadion Padjajaran Bogor pada 10 Mei 2015. Dalam poster flyernya ada nama-nama besar band dari ranah metal, seperti Burgerkill, Down for Life, Seringai, Kedjawen, Dajjal. Hingga pengisi dari luar negeri seperti Gorgoroth band black metal Norwegia dan band metal Belanda Disavowed.

Seru sih jika melihat line up dari musisi metal yang akan tampil, tapi apa lacur ketika isu yang beredar di masyarakat mengenai acara ini ialah masalah ras. Dalam laman facebook KGP yang beredar di internet, tertulis “Ada 50 kaos anti-Cina untuk kalian dan akan diserahkan 10 Mei 2015 di Stadion Pajajaran Bogor. Kabar ini akan dihapus 10 Maret 2015 pk.00:00!!! Tks,” meskipun saat ini tulisan tersebut sudah tidak ada lagi karena sudah dihapus.

Tulisan yang jelas berbau rasial terhadap ras tertentu ini menimbulkan kemarahan bagi semua publik ataupun para musisi. Publik juga sudah menginginkan pemboikotan konser metal tersebut. Sudah hampir 3500 orang yang sudah berpartisipasi untuk menandatangi petisi yang ada pada laman www.change.org tersebut. Bukan angka yang main-main untuk sebuah konser metal. Dari musisi yang tampil tercatat sudah 3 nama yang mengundurkan diri dari perhelatan tersebut, Burgerkill, Seringai, dan Down for life, entah beberapa nama lagi yang akan mengikuti jejak band tersebut.

“Petisi ini berlaku pula kepada para seniman musik di antaranya band band metal/rock/underground untuk MENOLAK KGP SEKARANG JUGA yang telah mengganggu stabilitas negara,” tulis Donny Anggoro, nama dari pencetus petisi tersebut. Bukan cuma itu saja, dirinya juga menuntut agar KGP diseret ke pihak berwajib. “Kami menuntut kepada institusi/lembaga terkait HAM terutama negara untuk menyeret KGP ke pengadilan untuk mempertanggungjawabkan perbuatannya meracuni anak-anak muda dengan menyebar pesan kebencian/rasisme,” sambungnya.

Jelas sudah kalau sebagai musisi dan publik juga tidak menginginkan hal-hal yang berbau rasial, entah dari etnik apapun karena semua berada dalam Bhineka Tunggal Ika, dan ketika berbicara masalah solidaritas, pasti akan kompak terhadap hal yang seperti ini.

 

Modernisasi ‘Dagang’ Merchandise Yang Kadaluarsa

Dalam dunia industri musik bagi masyarakat mungkin hanya pemain bandnya saja yang dilirik, namun seharusnya perlu juga dilihat orang-orang yang berada di balik mereka. Seperti apa sih para manager band dalam mengatur para pemain bandnya, membikin merchandise untuk fans, bagian legalnya, dll. Jadi berbicara industri musik ini tidak melulu soal pemain bandnya. Masalah tersebut menjadi krusial jikalau tidak dilihat dari aspek secara keseluruhan.

Nah, apalagi sekarang sudah zaman digital, jadi buat para seorang seniman ataupun musisi yang berjuang seperti saat sekarang ini, langkah atau strategi apa sih yang bisa memberikan “nafas” buat tampil lebih eksis agar tampil dikenal lebih lama. Jawabannya yaitu merchandise.

Bandingkan dengan rekaman, publisher dan sistem bisnis tiket dimana sudah dirasakan pada zaman teknologi sekarang ini seperti sudah umum adanya, sebaliknya kalau berbisnis merchandise memang prospek kedepannya lebih cerah namun, kebanyakan hanya terjebak didalam tahun 70an, belum modern secara penyajian.

Sebagian besar musisi hanya menjual 85% atau lebih di meja-meja booth ketika mereka konser, semestinya pada era teknologi yang sudah mewabah, merchandise musik dapat dibawa kedalam ranah digital.

Berikut beberapa perbedaan penjualan merchandise analog dengan penjualan digital:

  1. Fans sejati harus mempunyai sesuatu merchandise dari seorang idolanya, tapi tidak semua yang disebut fans mengetahui letak stan dari idolanya berada, lalu kemanakah fans potensial yang bisa diraih, kalau dari penjualan digital pasti mencakup semua dari segala belahan dunia dan dari segala usia.
  2. Mengetahui stan idolanya sudah, lalu para fans yang ingin membeli merchandise sudah penuh berjubel, antri, sumpek, kalau digital tidak perlu mengantri dong, cukup dari tempat duduk Anda sudah dapat dipesan.
  3. Membeli merchandise sudah terpenuhi meskipun dengan keluh kesah karena mengantri, memborong pula lagi membelinya. Nah, kemudian merchandise tersebut Anda bawa terus-menerus belum lagi kalau ketemu dengan macet di jalan, tidak maukan kamu bisa agar langsung dikirimkan ke rumah? Penjualan digital bisa menjawab hal itu.
  4. Bayangkan tentang sesuatu hal yang ekslusif, tidak dijual di toko umum. Terus kalau merchandise berbentuk sesuatu yang besar tentu secara personal juga sangat berarti buat Anda sebagai penggemar setia yang bisa didapatkan di dunia digital.

Berlanjut berbicara mengenai sebuah brand, lihatlah apa yang Deadmau5 lakukan dengan kepala Gufi mousenya. DJ ini memiliki merchandise di mana-mana dan menjadi idola bagi para remaja, penjualannya juga hampir mendekati tokoh lucu Mickey Mouse, bahkan sempat ada gugatan dari pihak Mickey Mouse karena penjualan merchandisenya yang laris dikarenakan tokohnya menyerupai tikus lucu tersebut.

Beats by Dr. Dre juga contoh lain dari merchandise yang penjualannya telah melampaui dari albumnya sendiri, dan produk tersebut juga telah menjadikan gaya hidup yang lebih besar dalam industri musik, padahal gagasan awalnya penyanyi rap AS Dr. Dre ini, hanya ingin mendengarkan musik melalui headphone berkualitas tinggi, dengan sistem suara yang juga bagus. Dr. Dre telah mengambil sebuah merek dan dalam prosesnya mengubah menjadi industri musik masa depan, melalui strategi merchandising. Dan diketahui dari penjualan merchandise Dr. Dre sempat menjadi World’s Highest Paid Musicians. Wow!!

Bukankah masuk akal ketika musisi yang sudah sering tampil saja perlu dibuatkan merchandise kepada para penggemarnya agar mempunyai pendekatan yang berlebih, bagaimana kalau musisi yang sudah jarang tampil lalu tidak pula mempunyai merchandise untuk dibagikan kepada penggemarnya, tidak perlu diramal kalau sudah begini, pasti Anda sudah tahu arah jawabannya kemana.